Avun pyytäminen voi olla hyvin vaikeaa. Älä jää yksin.

Avun pyytäminen voi olla hyvin vaikeaa.

Ollaan totuttu pärjäämään yksin. Näytetään vain miten hyvin meillä menee, onhan sitä ennenkin pärjätty. Voi olla hyvin vaikeaa pysähtyä ja myöntää, että nyt on omat voimavarat vähissä ja tarvitsisi tukea.

Huhtikuussa 2020 jouduin itse pyytämään apua. Ja se oli todella vaikeaa. Ajattelin, että maailmassa on tuhansia muita, joilla on asiat paljon huonommin kuin minulla. Terapiassa annoin kuitenkin hyvinvoinnilleni numeroksi 1/10. Se vähän pisti miettimään, että ehkä ihan hyvä, että olen täällä.

Henkinen hyvinvointi voi järkkyä monesta asiasta ja se on ihan yhtä tärkeää kuin fyysinenkin hyvinvointi. Moni pitääkin itsestä huolta fyysisesti, liikkuu monipuolisesti, mutta mites oma henkinen hyvinvointisi? Milloin viimeksi sinulta on kysytty kuinka voit? Joku, joka oikeasti haluaa myös kuulla vastauksen.

Haluan korostaa myös sitä, että vaikka näkisit kaverisi hymyilemässä somessa ja kaikki näyttäisi olevan kunnossa, voi kaverisi silti olla hyvin väsynyt. Todella moni teki minustakin tuolloin oletuksia, että kaikki menee tosi hyvin ja ei ole ongelmia, vain läheisimmät ihmiset tiesivät kuinka paljon kuormitusta ja toisten kannattelemista minulla oli. Työminäni voi hyvin, mutta minä itse en. Olin vetänyt täysillä itseni kustannuksella, jotta työminä voisi hyvin ja yrityksellä olisi kaikki hyvin.

Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää ja tänään kannustetaan miettimään omassa arjessa asioita, jotka vahvistavat mielenterveyttä ja mitkä puolestaan heikentävät sitä. Millaisia keinoja käytät mielesi hyvinvoinnin tueksi?


Tiesin itse heti, että kaikki ei ole kunnossa kun uni alkoi olla katkonaista, huonolaatuista, heräsin aina samaan aikaan ja treenit eivät kulkeneet läheskään samalla tavalla. Mieli oli paljon synkempi ja näistä merkeistä tiesin heti, että kaikki ei ole kunnossa, vaikken silloin tiennytkään mikä minulla oli.


On hyvin yleistä, että kun on ongelmia mielen kanssa niin yleensä myös uni takkuaa. Siksi yksi tärkeimmistä mielenterveyden tukijoista on uni. Tunteiden säätely helpottuu hyvin nukkuneena, mutta huomasin omien ajatuksieni ja tunteiden vaikuttavan paljon seuraavan yön uneen. En voinut pakottaa itseäni nukkumaan hyvin, vaan minun oli kohdattava ja käsiteltävä tunteet, jotka haastoivat yöunta.


Mielemme on mielenkintoinen kapelimestari. Siihen kannattaa tutustua, koska hyvä itsetuntemus auttaa todella paljon ennaltaehkäisyssä ja stressinhallinassa. Jos et tiedä mikä sinua kuormittaa, voi olla todella vaikeaa saada kuormitusta purettua.


Tulevat leikkaukset aiheuttavat surua ja ahdistusta, leikataan juuri sieltä, missä apu olisi kovin. Näen myös työni kautta kuinka vaikeaa avun saaminen voi olla, ja kun voimavarat ovat jo muutenkin vähissä, voi polku tuntua mahdottomalta kulkea. Yhdessä se on kuitenkin helpompaa. Ota kaikki apu vastaan. Ja uskalletaan olla enemmän läsnä toisillemme. Niin kiire ei ole, ettei ehtisi kuuntelemaan tai kysymään toisen kuulumisia. Tällä voi olla todella iso merkitys toisen ihmisen elämässä.


Muista, sinun mielenterveydelläsi on väliä. Uskalla kohdata myös asiat, jotka tuottavat kipua. Koska ennemmin tai myöhemmin vaikeat tunteet tulevat pinnalle, halusimmepa me niitä tai emme.

Kaikkea ei voi liikunnalla, ravinnolla ja unella pelastaa, mutta ne tukevat älyttömästi mielenterveyttä. Tunnen tämän myös ihan konkreettisesti sillä, jos olen koko päivän vain sisällä liikkumatta esim kipeänä. Tai jos tulee syötyä monta päivää huonommin. Tai tulee useampi huonosti nukuttu yöuni kohdalle. Mieliala on HETI paljon synkempi. Näillä voit siis todellakin tukea mielenterveyttäsi turvallisten ihmissuhteiden lisäksi. Monet asiat vaikuttavat mielenterveyteemme siksi on hyvä kartoittaa mitkä asiat ovat itselle niitä tärkeimpiä, miten voit vaalita niitä ja miten voit vähentää niitä asioita elämässäsi, jotka selkeästi nakertavat sitä.



Seuraava
Seuraava

Mikä avuksi kesäkiloihin ja turvotukseen?